+36 30 2508 551 info@meselia.com

Gyakori kérdések

A puccolánok természetes vagy mesterséges cementkiegészítő anyagok amelyek a portlandittal együtt megszilárdulva cement alapú struktúrákat képeznek. Karakterisztikájuk szerint reaktív szilikátok (és aluminátok) amorf (nem kristályos) formában, melyek erősen lúgos környezetben (pl cement vagy mész) oldódnak. Portlandittal (kálcium-hidroxid) képesek cementes kötés létrehozására miközben cement jellegű CSH és CSAH fázisokat hoznak létre.

A puccolán reakció elsősorban a kémiai összetételtől, pl. a SiO2 és Al2O3 tartalomtól, a vitrifikáció mértékétől, a részecskék alakjától és méretétől valamint a reaktív felület nagyságától függ. A térbeli formák közül a gömb (kőszénpernye) felülete a legkisebb a térfogatához képest, a lapkáé (metakaolin) pedig a legnagyobb.

Fontos megjegyezni, a szilikátok SiO2 csak üvegszerű (amorf) állapotban oldhatók, a kvarc nem oldódik.

A metakaolin BET felülete 17-25 m2/g (kalcinált alumínium-szilikát lemezkéket tartalmaz), ezzel szemben a portlandcement fajlagos felülete csak 1,2 m2/g.

A részecskék formája és a mérete fizikailag hatással van a vízigényre és a friss habarcs vagy beton állagára. Természetesen a megszilárdult formában a habarcs szilárdsága és struktúra tömörsége is javul.

A cement kötése során a reakcióban a cement részecskék közötti pórusok között vízben oldódó portlandit (kálcium-hidroxid) található.
A határfelületekre (az adalékanyag szemcséihez, a merevítő szálakhoz valamint az egyéb kapcsolódó határfelületekhez) jellemző az magasabb v/c (víz-cement tényező) és portlandit tartalom. Mindkét jelenség gyengíti a szerkezetet és a víz valamint agresszív közegek behatolást segíti elő, ezáltal hozzájárul a szilárdság csökkenéséhez, főként nedves tárolási körülmények között.
A puccolánok növelik a szilárdságot, kopásállóságot és a vegyi ellenállóképességet

A használandó kiegészítő adalékanyag mennyisége a felhasználási területtől függ.

Kis mennyiség alkalmazásával az anyag reológiai tulajdonságait tudjuk megváltoztatni mint pl. a folyóképesség és a tixotrópia ezáltal javíthatjuk a habarcs vagy a beton bedolgozhatóságát.

A betonban, szárazhabarcsban a teljes mennyiségű szabad mész megkötéséhez a puccolán adalékanyagok minimális mennyisége a cement mennyiségének minimum 20%-a.

A mechanikai szilárdság növelése tekintetében a legtöbb puccolán anyag a cementhez viszonyított 10% adagolásig a szilárdságot jelentősen megnöveli, e feletti mennyiség adagolása esetén a szilárdság már csak csekélyebb mértékben, a vegyi ellenállóképesség viszont jelentős mértékben növekszik.

Ez a legösszetettebb kérdés a puccolán hatású cementkiegészítő anyagokkal kapcsolatban. Mivel nagyon sok pozitív hatásuk van az alkalmazási területük a mészvakolatoktól egészen az öntömörödő betonig terjed. Minden attól függ mi az elérni kívánt cél (szilárdság, kopásállóság, vegyi ellenállóképesség), ez határozza meg az alkalmazandó puccolán típusát.
Általánosságban elmondható, hogy minden meszet vagy cementet tartalmazó anyag tulajdonságai javíthatóak ezekkel a termékekkel.