+36 30 2508 551 info@meselia.com

Denka CSA

zsugorodást csökkentő kiegészítőanyag cementhez

Denka CSA

A Denka CSA jellemzői:

  • Hatékonyan csökkenti a portlandcement alapú anyagok zsugorodását
  • Esetenként meghatározott duzzadás is elérhető
  • Növeli a beton szilárdságát

A japán Denka cég 1964 óta gyárt cement adalékanyagokat, melyek csökkentik a zsugorodást és a hidratációs hőt, valamint növelik a beton szilárdságát.
Japánban ezt a technológiát a beton kémiai előfeszítésére használják, Európában elsősorban a habarcsok zsugorodásának csökkentésére.
A gázképző adalékoktól (mint pl. az alumíniumpor) eltérően a Denka CSA stabil kristályszerkezettel rendelkezik, amely tartós zsugorodáscsökkentő hatást biztosít.

Adagolás: A cement mennyiségének 8 – 15%-a

A Denka CSA használatát a következő alkalmazásokhoz javasoljuk:

  • Javítóhabarcsok, fugázók és betonszerkezetek
  • Aljzatkiegyenlítők és önterülő habarcsok
  • Betonfelületek kopó rétege
  • Önterülő cementesztrich
  • HPC betonok

A Denka CSA #20 egy duzzadó cementkiegészítő anyag. A betonszerkezetek száradási zsugorodás okozta repedések kiküszöbölésére és a beton vegyi úton történő előfeszítésére lett kifejlesztve.

A Denka CSA hidratációja során ettringit tű alakú kristályainak képződnek, ami póruscsökkentő hatást fejt ki, ezáltal csökken a száradási zsugorodás és nő a beton tartóssága, valamint a vízzáró képessége.

Hogyan működik a Denka CSA?

A Denka CSA gyártása során a mészkő, gipsz és bauxit megfelelő keverékét hevítés után finom porrá őrlik. A hevített Denka CSA klinker ásványi összetétele kalcium-szulfo-aluminát, szabad mész és anhidrit. Ezen ásványok hidratációja során nagyon finom kristályszerkezetű, néhány mikron nagyságú ettringit képződik.
A cement pép szilárdulása közben ezek a kolloid jellegű kristályok növekszenek és kitöltik a szerkezet üregeit. Ezért ez az eljárás alapvetően eltér a gázképződéssel együtt járó
alumíniumporos eljárástól, amelynek hatása a szilárdság növekedés előtt jelentkezik.

A Denka CSA hatásmechanizmusa a habarcsban és betonban (kép).

Denka CSA

Denka CSA alkalmazása a receptúrában

Az adagolás nem lehet kevesebb mint 5 %, az optimális mennyiség a cement súlyának 8 – 15 %-a. A Denka CSA túladagolása túlzott térfogatnövekedéshez, valamint a szilárdság és általában a tartósság csökkenéséhez vezet, továbbá a fagyás-olvadási hatásokkal szembeni ellenállóképesség csökkenését okozza.

A Denka CSA-t a cementtel egyidejűleg kell a keverőbe tenni és addig keverni, amíg az anyag egyenletes eloszlású lesz, a fentebb említettek miatt.

A Denka CSA-nak nincs kötésgyorsító hatása, ezért lassítóra sincs szükség.

Az előnyök összefoglalása:

A Denka CSA csökkenti az autogén és száradási zsugorodást, valamint térfogatnövelő hatást fejt ki. Ez a duzzadást eredményező alakváltozás a szilárdulási folyamattal egyidejűleg történik.

A fenti hatásmechanizmus alapján a Denka CSA csökkenti a száradási zsugorodás közben keletkező repedéseket a cement alapú struktúrákban, valamint növeli a beton és habarcs vízzáró képességét

A termékek műszaki adatlapjait itt találja.