+36 30 2508 551 info@meselia.com

Metakaolin

Hőkezelt tiszta kaolin

metakaolin

A Metakaolin egy II. típusú latens hidraulikus (puccolán) cement kiegészítő anyag. Többnyire amorf alumínium-szilikát, mely természetes kaolinból készül kalcinálással. Portlandittal (kálciumhidroxid) reakcióba lép és cementhez hasonló kálcium-szilikát-hidrát (CSH) vízben nem oldható fázisokat képez.

Kis lapkákból álló szerkezettel rendelkező puccolán hatású anyag.  A bedolgozás közben az egymás felett elcsúszó lapkák kitűnő bedolgozhatóságot eredményznek.  Nehéz greslapok függőleges felületen történő rögzítése esetén (csemperagasztó) a metakaolin lapkák jelentősen csökkentik a lecsúszás mértékét.

A nagyfokú és gyors portlandit megkötő tulajdonsága csökkenti a kapilláris porozitást és a vízfelvételt valamint a víz oldott mész szállító képességét ezáltal csökkentve a kivirágzási hajlamot.

Nedves tárolás valamint fagyás-olvadási ciklusok után javítja a csemperagasztók szilárdságát. Továbbá a nagyobb tömörsége miatt csökkenti a habarcs permeabilitását.

Cégünk által forgalmazott metakaolin típusok összehasonlító táblázatát itt láthatja:

Metaver M Metaver I Metaver N Metaver R PowerPozz
Szín fehér rózsaszín magas fehérségű vörös magas fehérségű
Reaktivitás magas közepes magas nagyon magas magas

A metakaolin használata a következő alkalmazásoknál javasolt:

Képlékenység Gépi vakolat, javítóhabarcs
Szilárdság Mész- és cement alapú vakolatok
Mész megkötés Kivirágzásra hajlamos habarcsok
Ellenállóképesség betonok korrózióval szembeni ellenállóképesség növelése. MSZ 4798 (2015) és MSZE 15612 szerint a betonok szulfátduzzadásos korrózióval (XA1, XA2, XA3) és oldódásos kémiai korrózióval (XA4, XA5, XA6) szembeni ellenállóképessége jelentősen növelhető “A” típusú (nagy tisztaságú) metakaolinok alkalmazásával. Sugárvédő betonok.
Stabilitás Csemperagasztók, alapvakolatok

A termékekek műszaki adatlapjait itt találja.

A metakaolinról további információt a www.metakaolin.info oldalon olvashat (angol nyelven).