+36 30 2508 551 info@meselia.com

Denka CSA#20

zsugorodást szabályzó cementkiegészítő anyag

Denka CSA

Mi a Denka CSA#20?

A japán Denka cég 1964 óta gyárt különleges cementeket, többek között kalcium-szulfoaluminát alapú kötésgyorsító és zsugorodást szabályzó cementeket. Japánban ezt a technológiát a betonok zsugorodásának szabályozása mellett betonok kémiai úton való előfeszítésére, egyedi esetek során kitágítására is alkalmazzák, mely hasznosnak bizonyult az épületek földrengésbiztos alapozásának kialakítása területén. Európában elsősorban a betonok és habarcsok autogén és száradási zsugorodásának csökkentése a cél.

Hogyan működik a Denka CSA?

A Denka CSA #20 egy duzzadó kalcium-szulfoaluminát alapú cement kiegészítő anyag, mely hatását vegyi úton fejti ki. Hidratációja során ettringitet hoz létre, mely gyorsan képződő, duzzadó és póruscsökkentő kristályszerkezetet eredményez. A cementpép dermedése során a kolloid jellegű kristályok tovább fejlődnek és kitöltik a már létrejött kristályváz üregeit. Ezért ez az eljárás alapvetően eltér a gázképződéssel együtt járó alumíniumporos zsugorodást csökkentő módszertől, mely hatása igen rövid idő alatt, jellemzően a pép szilárdságának növekedése előtt jelentkezik.

A Denka CSA#20 előnyei

  • Csökkenti a betonok és habarcsok zsugorodását, elsősorban az autogén zsugorodást
  • Csökkenti a betonok pórustérfogatát
  • Növeli a betonok hajlító–húzószilárdságát
  • Alkalmazható gyorsan kötő kalcium-aluminát cementekkel együtt is

Adagolás

Az adagolás javasolt alsó határa általában 5, optimális adagolás esetében a cement súlyának 8 – 15 %-a (receptúra függő). A Denka CSA túladagolása túlzott térfogatnövekedéshez és akár a szilárdság csökkenéséhez vezethet, továbbá növelheti a beton fagyás-olvadási hatással szembeni érzékenységet. A Denka CSA-t a cement után még a víz hozzáadása előtt szükséges a keverőbe helyezni, és addig keverni, amíg az anyag tökéletes el nem keveredik. A Denka CSA20-nak nincs kötésgyorsító hatása.

A Denka CSA#20-as leggyakoribb alkalmazási területei:

  • Ipari aljzatok, betonpadlók, estrichek
  • Javítóhabarcsok, fugázók
  • Önterülő aljzatkiegyenlítők habarcsok
  • Aláöntő és kihorgonyzó habarcsok

Minőség

Denka CSA#20 magas tisztaságú klinkert tartalmazó cement kiegészítőanyag, mely minőségi bizonyítvánnyal rendelkezik.

Csomagolás

Többrétegű, műanyagfóliát tartalmazó minőségi 25 kg-os zsákok 1.000 kg-os raklapon, 1.000 kg-os Big Bag, és ömlesztve.

A termékek műszaki adatlapjait itt találja.