+36 30 2508 551 info@meselia.com

Gyakori kérdések

Mi a puccolán hatás lényege?

A puccolánok természetes vagy mesterséges, úgynevezett II. típusú latens hidraulikus cement kiegészítő anyagok, melyek mesterséges módon való előállítás során hőkezelés (kalcinálás) által keletkeznek és kalcium-hidroxiddal (portlandit) együtt megszilárdulva vízben nem oldható hidraulikus kötést hoznak létre. Karakterisztikájuk szerint reaktív szilikátokat (kovasav) és aluminátokat tartalmaznak amorf formában, melyek erősen lúgos környezetben oldódnak és víz jelenlétében szilícium és / vagy alumínium kínálattól függően CSH (kalcium-szilikát-hidrát), vagy CSAH (kalcium-szilikát-aluminát-hidrát) fázisokat hoznak létre.

A puccolán reakció elsősorban a kémiai összetételtől, pl. a SiO2 és Al2O3 tartalomtól, a vitrifikáció mértékétől, a részecskék alakjától méretétől, valamint a reaktív felület nagyságától függ. A térbeli formák közül térfogatához képest a gömb felülete a legkisebb és jellemzően pernyékben található. A metakaolinok morfológiája inkább lapka szerű, emiatt nagy fajlagos felülettel és reaktivitással rendelkeznek.

A metakaolin fajlagos felülete 23.000 – 26.000 cm2/g (Blaine) között található, a portlandcementekre ezzel szemben a 3.000-7.000 cm2/g-ig terjedő tartomány jellemző.
Puccolánok részecskéinek formája és a mérete hatást gyakorol a betonok állagára és vízigényére. Víz-cement (víz-kötőanyag) arányától függően a puccolánok emelik a betonok szilárdságát, kopás- valamint vegyi ellenállóképességét, ezért szinte minden magas teljesítőképességű (HPC, UHPC) betonban jelen vannak.

Miért érdemes mikro-puccolánokat használni?

A cement kötése során a reakcióban a cement részecskék közötti pórusok között vízben oldódó portlandit (kálcium-hidroxid) található.
A határfelületekre (az adalékanyag szemcséihez, a merevítő szálakhoz valamint az egyéb kapcsolódó határfelületekhez) jellemző az magasabb v/c (víz-cement tényező) és portlandit tartalom. Mindkét jelenség gyengíti a szerkezetet és a víz valamint agresszív közegek behatolást segíti elő, ezáltal hozzájárul a szilárdság csökkenéséhez, főként nedves tárolási körülmények között.
A puccolánok növelik a szilárdságot, kopásállóságot és a vegyi ellenállóképességet

Mi a puccolánok szerepe a receptúrában?

A használandó kiegészítő adalékanyag mennyisége a felhasználási területtől függ.

Kis mennyiség alkalmazásával az anyag reológiai tulajdonságait tudjuk megváltoztatni mint pl. a folyóképesség és a tixotrópia ezáltal javíthatjuk a habarcs vagy a beton bedolgozhatóságát.

A betonban, szárazhabarcsban a teljes mennyiségű szabad mész megkötéséhez a puccolán adalékanyagok minimális mennyisége a cement mennyiségének minimum 20%-a.

A mechanikai szilárdság növelése tekintetében a legtöbb puccolán anyag a cementhez viszonyított 10% adagolásig a szilárdságot jelentősen megnöveli, e feletti mennyiség adagolása esetén a szilárdság már csak csekélyebb mértékben, a vegyi ellenállóképesség viszont jelentős mértékben növekszik.

Milyen területen használhatóak a puccolánok?

Ez a legösszetettebb kérdés a puccolán hatású cementkiegészítő anyagokkal kapcsolatban. Mivel nagyon sok pozitív hatásuk van az alkalmazási területük a mészvakolatoktól egészen az öntömörödő betonig terjed. Minden attól függ mi az elérni kívánt cél (szilárdság, kopásállóság, vegyi ellenállóképesség), ez határozza meg az alkalmazandó puccolán típusát.
Általánosságban elmondható, hogy minden meszet vagy cementet tartalmazó anyag tulajdonságai javíthatóak ezekkel a termékekkel.